#BeDrugFree

Prevenirea reprezintă una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul consumului de substanțe interzise, deoarece este întotdeauna mai ușor să previi decât să tratezi. Prevenirea ne ajută de asemenea să dezvoltăm cunoștințele, aptitudinile și abilitățile de care avem nevoie pentru a face alegeri potrivite sau pentru a schimba comportamentele dăunătoare.

Așadar, îți prezentăm mai jos nouă aptitudini pe care le poți exersa, pentru a putea face față presiunilor sau tentațiilor de a consuma substanțe interzise.

Abilități de rezistență

Abilitățile de rezistență reprezintă o parte integrantă a oricărui program de formare a abilităților de viață, orientat spre reducerea incidenței abuzului de substanțe în rândul adolescenților. Acestea te ajută să înțelegi și să analizezi critic influențele sociale care te-ar putea determina să utilizezi substanțe care creează dependență.

Dezvoltarea competențelor sociale

Copiii și adolescenții își construiesc practici pentru comportamente sănătoase, de luare a deciziilor și metode de coping atunci când se confruntă cu situații noi, dificil de gestionat. Dezvoltarea competențelor sociale te vor ajuta să înțelegi mai bine modul în care se comportă ceilalți și cum poți avea relații interpersonale sănătoase și de sprijin reciproc, evitând în același timp prieteniile toxice, abuzive sau codependente.

Atunci când deprinzi abilități sociale eficiente poți comunica clar și eficient în situația în care ai nevoie de ajutor și poți purta conversații profunde și semnificative cu grupul de egali.

Auto-reglarea

Stresul academic, problemele de relaționare și izolarea socială sunt câteva dintre motivele principale pentru care adolescenții recurg la abuzul de substanțe, însă gestionarea acestor situații dificile prin auto-reglare te poate ajuta să nu recurgi la consumul de substanțe interzise.

Auto-reglarea implică capacitatea de a-ți controla gândurile, emoțiile și comportamentele pentru a gestiona comportamentul actual și a-ți atinge obiectivele pe termen lung; aceasta ajută de asemenea la reducerea riscului de a dezvolta dependențe. Auto-reglarea te poate ajuta și să identifici moduri pozitive de a rezolva problemele și de a face față sentimentelor inconfortabile, mai degrabă decât să încerci să evadezi în comportamente și substanțe care creează dependență.

Rezolvarea pașnică a conflictelor

Orice problemă are cel puțin o soluție, iar în cazul conflictelor cu grupul de prieteni/colegi, cel mai potrivit este să le rezolvi prin comunicare și asertivitate.

Prin deprinderea de a rezolva pașnic conflictele poți refuza în mod asertiv cererile de a încerca droguri și să îți susții convingerile fără a deveni agresiv. Acest lucru te poate face mai puțin vulnerabil la presiunea colegilor, ajutându-te să stai departe de droguri și de băuturi alcoolice.

Valorificarea puterii presiunii pozitive a colegilor

Această aptitudine te poate ajuta să identifici mai ușor ajutorul de care ai nevoie și să dezvolți relații sănătoase cu acei colegi care nu doresc să consume droguri. Persoanele care se confruntă în mod obișnuit cu situații familiale dificile, sentimente de respingere și alienare sau sensibilitate la respingere pot descoperi că învățarea de a gestiona aceste probleme și valorificarea presiunii pozitive, le ajută să reziste mai ușor tentațiilor.

Planificarea și luarea deciziilor

Dezvoltarea aptitudinilor de a planifica și de a lua decizii reprezintă încă o modalitate prin care poți preveni consumul de droguri. În situația în care îți planifici activitățile astfel încât la finalul zilei să te simți bine cu tine și când înțelegi consecințele deciziilor pripite sau riscante, tentația de a apela la substanțe ilicite va fi puternic diminuată.

Împuternicirea

În momentul în care te simți în siguranță, protejat și respectat, te vei simți împuternicit să îți servești mai bine interesele personale și comune, să promovezi sănătatea, bunăstarea, siguranța și securitatea atât la nivel individual, cât și în grupul de prieteni.

Utilizarea constructivă a timpului

Petrece-ți timpul explorând diverse activități care te pasionează, specifice vârstei tale și perfecționează-ți abilitățile pe care le-ai deprins deja. Modul în care îți petreci timpul te poate ajuta să eviți singurătatea sau izolarea.

Identitate pozitivă

O stimă de sine puternică și o imagine realist-pozitivă a propriei persoane sunt esențiale în dezvoltarea oricărui adolescent. Învățarea unei astfel de abordări ajută de asemenea și la dezvoltarea unui simț al scopului și o vedere pozitivă asupra propriului viitor – astfel vei lua decizii mai asumate, în concordanță cu propriile valori și obiective.

Concluzii

Adolescența reprezintă o etapă plină de provocări, de aceea poți fi mult mai susceptibil de a consuma substanțe interzise. Prin urmare, atunci când te confrunți cu anumite probleme, poți învăța abilitățile necesare de luare a deciziilor, de rezolvare a problemelor, de stabilire a obiectivelor și de gândire critică care te vor ajuta să facă față emoțiilor negative într-un mod productiv, sănătos și sigur.