Cum te afectează substanțele interzise

”Drogurile” reprezintă acele substanțe naturale sau sintetice care prin natura lor chimică determină alterarea funcționării unui organ și modifică starea psihică a unei persoane. Iată care sunt principalele substanțe interzise și cum te pot afecta acestea:

Alcoolul – este cel mai comun drog, se comercializează fără restricții; consumul de alcool influențează starea unei persoane, determinând-o să devină agitată, recalcitrantă, agresivă, inconștientă de propriile acțiuni etc.; creează dependență.

Tutunul / țigările alectronice și alte alternative – se comercializează fără restricții, produc modificări în organism: determină apariția anumitor afecțiuni medicale specifice; creează dependență.

Etnobotanicele – sunt interzise prin lege comercializării și consumului; afectează grav organismul uman: determină apariția unor probleme de sănătate foarte grave; creează dependență.

Marijuana – este un amestec de frunze, semințe, rădăcini și flori de cannabis sativa; determină dereglări fizice și psihice, determină apariția bolilor cronice pulmonare; creează dependență.

Cocaina – consumul produce neliniște, iritabilitate, anxietate, constricția vaselor sanguine, creșterea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac; consumul pe termen lung afectează foarte grav sănătatea și poate conduce la deces; creează dependență foarte rapid.

Heroina – creează dificultăți respiratorii, confuzie, greață și stare de vomă, tolerabilitate a durerii; consumul determină scurtarea respirației, uscăciunea gurii, schimbări bruște în comportament și acțiune, dezorientare etc.; creează dependență foarte rapid.

Este foarte important să fii informat/ă corect cu privire la substanțele care creează dependență și produc o mulțime de schimbări negative în organism.

Foarte multe persoane care consumă substanțe precum drogurile, de regulă nu dețin suficiente informații cu privire la riscurile la care se expun.

Dacă te afli în situația în care în anturajul din care faci parte se consumă substanțe interzise sau ești chiar tu în pericol de a consuma astfel de substanțe, discută cu părinții/ cadrele didactice/ un adult în care ai încredere și solicită ajutor specializat. Niciodată nu este prea târziu să iei o altă decizie care te poate ajuta să adopți un comportament prosocial. Nu ești singur/ă!