Droguri interzise prin lege

În sens farmacologic, drogul este o substanță utilizată în medicină care, administrată abuziv (consumată), poate crea dependență fizică şi/sau psihică, ori tulburări grave ale activității mentale, conştienţei, percepţiei şi comportamentului uman.

În România, consumul de droguri aflate sub control național, fără prescripție medicală, este
considerat ilicit și interzis.

Legea nr.143/2000 cu modificările ulterioare, care reglementează combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, definește drogurile astfel: plantele si substanțele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe.

Legea nr. 143/200 împarte drogurile în două categorii : droguri de risc (canabis , diazepam, ketamina etc), respectiv droguri de mare risc (heroina, cocaina, amfetamina, morfina, LSD, ecstasy etc.).

Legea menționează si noile substanțe psihoactive (NSP) sau drogurile sintetice cunoscute și sub denumirea de etnobotanice. Acestea sunt substanțe chimice realizate în laboratoare clandestine care produc efecte asupra sănătății mult mai grave față de drogurile tradiționale.

Categorisirea în droguri de risc si de mare risc este luată în considerare în cazul săvârșirii unor fapte de natură penală, cum ar fi spre exemplu consumul și traficul de droguri, atunci când se individualizează pedepsele: vei primi pedeapsă mult mai gravă dacă ai consumat sau traficat droguri de mare risc.

În Anexele legii sunt enumerate toate tipurile de droguri interzise și trebuie să reții că nu există “droguri ușoare” care pot fi deținute, produse sau distribuite legal.