Efectele imediate ale drogurilor

Adolescenții sunt la vârsta la care se pot distra intens cu prietenii, prin activități care le dau adrenalină și, când corpul este dezvoltat suficient, prin activitate sexuală. Din păcate cei mai mulți descoperă “iarba” care le dă o stare de bine dar nu le mai permite să descopere toate plăcerile de mai sus la adevărata intensitate.

Consumul de droguri le afectează relațiile, sănătatea și scopurile personale. Gândirea critică este afectată și adolescenții pot da curs unor gânduri iraționale cum ar fi cele de autovătămare. Pe termen lung leziunile apărute în creier nu mai pot fi remediate.

Drogurile sunt substanțe care altereaza modul de funcționare al minții și corpului în general.

Sănătatea fizică și psihică sunt afectate și există riscul dezvoltării adicțiilor. Desigur există și consecințe legale.

Intenția pozitivă din spatele consumului

Adolescența este și o perioadă a nesiguranței de sine, a dorinței de a fi văzut, apreciat, de a aparține grupului. De cele mai multe ori nevoia de consum de alcool sau droguri apare ca o soluție ca un autotratament. Consumul te face mai relaxat, mai încrezător, poate mai amuzant. În fața presiunii de a fi cool, popular, influencer, adolescentul este copleșit de anxietate, de o stare de agitație insuportabilă și caută o substanță care să-l calmeze. Astfel se explică de ce adesea consumă iarbă sau farmaceutice.

Soluția sănătoasă o reprezintă căutarea sprijinului de specialitate – un consilier școlar, un psihoterapeut, un apel sau un email către Asociația Telefonul Copilului. Sesiunile de dezvoltare personală individuală sau în grup, psihoterapia, practicarea unor sporturi sau activități artistice sau de voluntariat au efecte pozitive de întărire a personalității pe termen lung. Adolescența este o primă perioadă foarte grea în viața unui om dar adesea nu e singura și atunci e utilă dezvoltarea abilităților, a rezistenței și nu o calmare de moment sau o distracție de câteva secunde urmată de pierderea controlului.