Ca adolescent, este normal să îți dorești experiențe noi, să trăiești senzații tari, să vrei să fii cool și să te distrezi cu prietenii. Astfel drogurile devin foarte tentante. Și faptul că adulții spun constant “nu” stârnește dorința de rebeliune. Mai mult, uneori adulții înșiși consumă și atunci pot fi suspectați de ipocrizie. Și totuși alcoolul și drogurile stau mai mult în creierul unui adolescent decât în creierul unui adult și produc leziuni cronice. Totodată creierul adolescentului spre deosebire de cel al adultului este în plină dezvoltare, este un ultim bum de dezvoltare a materiei cenușii. La vârsta adolescenței se atinge un vârf al inteligenței care se poate pierde în urma consumului de droguri.
Când drogurile sunt atât de accesibile, când muzica, filmele, rețelele sociale le prezintă ca fiind distractive e greu pentru un adolescent să spună nu. Și totuși poate spune nu acum, nu încă și astfel să-i dea șansa creierului să-și finalizeze dezvoltarea. Creierul încă se dezvoltă în special zonele responsabile de luarea deciziilor, evaluarea riscului si controlul impulsului.
Iar faptul că unele droguri sunt numite legale nu înseamnă că sunt safe.
Efectele imediate ale drogurilor
Adolescenții sunt la vârsta la care se pot distra intens cu prietenii, prin activități care le dau adrenalină și, când corpul este dezvoltat suficient, prin activitate sexuală. Din păcate cei mai mulți descoperă “iarba” care le dă o stare de bine dar nu le mai permite să descopere toate plăcerile de mai sus la adevărata intensitate.
Consumul de droguri le afectează relațiile, sănătatea și scopurile personale. Gândirea critică este afectată și adolescenții pot da curs unor gânduri iraționale cum ar fi cele de autovătămare. Pe termen lung leziunile apărute în creier nu mai pot fi remediate.
Drogurile sunt substanțe care altereaza modul de funcționare al minții și corpului în general.
Sănătatea fizică și psihică sunt afectate și există riscul dezvoltării adicțiilor. Desigur există și consecințe legale.
Intenția pozitivă din spatele consumului
Adolescența este și o perioadă a nesiguranței de sine, a dorinței de a fi văzut, apreciat, de a aparține grupului. De cele mai multe ori nevoia de consum de alcool sau droguri apare ca o soluție ca un autotratament. Consumul te face mai relaxat, mai încrezător, poate mai amuzant. În fața presiunii de a fi cool, popular, influencer, adolescentul este copleșit de anxietate, de o stare de agitație insuportabilă și caută o substanță care să-l calmeze. Astfel se explică de ce adesea consumă iarbă sau farmaceutice.
Soluția sănătoasă o reprezintă căutarea sprijinului de specialitate – un consilier școlar, un psihoterapeut, un apel sau un email către Asociația Telefonul Copilului. Sesiunile de dezvoltare personală individuală sau în grup, psihoterapia, practicarea unor sporturi sau activități artistice sau de voluntariat au efecte pozitive de întărire a personalității pe termen lung. Adolescența este o primă perioadă foarte grea în viața unui om dar adesea nu e singura și atunci e utilă dezvoltarea abilităților, a rezistenței și nu o calmare de moment sau o distracție de câteva secunde urmată de pierderea controlului.
Cum spui NU?
Un alt lucru dificil la adolescență este capacitatea de a spune nu, de a face față presiunii semenilor. Și totuși un “nu” simplu crește respectul celor din jur.
Fumatul de exemplu este un simptom clar al anxietății, al nesiguranței iar cel care îndrăznește să fie diferit, să spună nu ajunge să impresioneze, chiar să intimideze.
O altă strategie este folosirea umorului pentru eschivare. Când ai umor ești cool și cumva alunecos, nimeni nu știe cum să pună presiune pe tine.
Când abordezi relaxare sau siguranță de prietenii știu să respecte deciziile.