Trafic internațional de droguri

Vrei să te duci in Bulgaria la mare într-un weekend. Ești la graniță, iar la controlul vamal ești găsit cu trei pastile la tine. Ți se va face dosar penal pentru tentativă la trafic internațional de droguri. Norocul tău că nu ai apucat să treci granița! Odată ce le ai în buzunar și treci și granița, e trafic internațional, o infracțiune foarte gravă care se pedepsește sever.

Sigur, e diferit dacă te prinde cu sute de kilograme de cocaină sau cu câteva grame, cantitatea de contează mult în fața judecătorului, dar fapta e aceeași: trafic de droguri. Și e grav, foarte grav!

ATENȚIE! Pentru a fi acuzat de trafic internațional de droguri nu trebuie neapărat să ieși din țară.

Chiar dacă faci o comandă de la tine de acasă (pe site-uri, prin cunoștințe, prieteni), iar drogul ajunge în România, ai comis infracțiunea de trafic internațional de droguri.

Dacă tu comanzi droguri pe internet, de pe un site și ajung in România prin poștă sau curier înseamnă import de droguri. Vei fi acuzat și vei primi o pedeapsă pentru trafic internațional, luându-se în considerare și categoria din care fac parte drogurile (de risc/ de mare risc).

Un prieten foarte bun face o excursie în Olanda. Îl rogi să îți aducă o anumită cantitate de droguri în țară. Dacă îți aduce, amândoi ați săvârșit infracțiunea de trafic internațional de droguri. În funcție de drogul care ajunge în țară și de contribuția fiecăruia la infracțiune, pedeapsa poate fi între 5 și 20 ani.

Legea spune clar: introducerea în țară, scoaterea din țară, importul sau exportul de droguri fără drept reprezintă infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare între 5 și 10 ani dacă drogurile traficate sunt de risc sau cu închisoare între 10 și 20 ani dacă drogurile sunt de mare risc.

Dacă vrei să treci granița cu un joint, trafic internațional scrie pe tine.

Te-ai gândit tu că nu se poate întâmpla nimic dacă te duci la Krapets cu un joint și două pastile la tine? Ei bine, acesta e fix trafic internațional. Ok, e diferit ca atunci când te prinde garda cu sute de kilograme de cocaină, dar tot acolo se încadrează. Și e nasol.

Avocatul îmi povestește un alt caz al lui, cu doi motocicliști care „uitaseră” niște țigări în geacă. „Le-au întocmit dosar pentru tentativă de trafic internațional de droguri de risc. Norocul lor e că a fost tentativă, adică nu au apucat să treacă granița. Odată ce le ai în buzunar, se consideră trafic, treci și granița, e trafic internațional. Iar dacă nu reușești să dovedești că e pentru tine, atunci te încadrezi în forma aia agravantă a traficantului.”

Evident, nu e aceeași situație ca aia cu tirul cu cocaină, cantitatea de drog contează mult în fața judecătorilor. Introducerea în tara, scoaterea din tara, importul sau exportul de droguri reprezintă infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare între 3 și 10 ani dacă drogurile traficate sunt de risc, sau cu închisoare între 7 și 15 ani dacă drogurile sunt de mare risc.

Introducerea în țară/ scoaterea din țară presupune o deplasare propriu-zisă a persoanei, deci o trecere personală a frontierei. În schimb, prin import/ export se înțelege orice modalitate, directă sau indirectă, prin care drogul ajunge sau pleacă din țară.

Exemple practice: comandarea, prin intermediul unui site, a unui pachet cu droguri care ajunge în România prin servicii poștale sau curierat ar însemna import de droguri, pedepsibil în funcție de categoria din care fac parte drogurile (de risc/ de mare risc).

Chiar dacă exista browsere care protejează identitatea (cum este browserul Tor) sau posibilitatea accesarii unor site-uri din “dark net” (accesare care se face doar prin Tor sau alte browsere de genul acesta), autoritățile au metode prin care să depisteze utilizatorul care le folosește pentru comenzi de droguri (de exemplu prin plasarea unui virus direct in browser astfel încât protecția identității sa nu mai existe). În plus, nici transferul de bani prin mijloace de securitate ridicată (Helix), sau folosind moneda alternativă Bitcoin nu este o metodă pe care procurorii să nu o poată depista. În esență, orice comandă de droguri de pe internet este relativ ușor de descoperit de către autorități.

O altă situație pedepsită de lege ar fi aceea în care o persoană solicită unui prieten să îi aducă o anumită cantitate de droguri în țară, iar acest lucru se și întâmplă. Ambii ar săvârși infracțiunea de trafic internațional de droguri. În funcție de drogul ce ajunge în țară și de contribuția fiecăruia la infracțiune, pedeapsa poate fi între 3 și 15 ani.

În esență, pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri nu este relevant neapărat ca persoana în cauză să treacă ea însăși granița. Chiar dacă nu o face, dar plasează o comandă din fotoliu (prin site-uri, cunoștințe, prieteni), iar drogul ajunge în România, atunci e incidentă infracțiunea de trafic internațional de droguri.